Tri zanimljive stvari koje treba da znate o trofaznim motorima


Građevina Građevina


Da bismo uopšte mogli da pričamo o zanimljivostima na ovu temu potrebno je dati neke bliže informacije o samoj tematici. Trofazni motori sastavljeni su od trofaznih namotaja statora motora (svaka faza razlikuje se za 120 stepeni u električnom kutu) koji su spojeni na trofaznu naizmeničnu struju, gde se generiše rotiraijuće magnetno polje. 

Ovakav asinhroni motor predstavlja jedan od najčešće korišćenih širom sveta. Tome su doprinele brojne prednosti koje ga karakterišu i to pre svega jednostavna i robusna konstrukcija, te činjenica da ima širok opseg snaga uz minimalne zahteve u vezi sa održavanjem. 

Poznato je da trofazni elektromotori imaju veliku startnu struju koju je potrebno kontrolisati, a što je ranije regulisano vezom zvezda-trougao koja metoda je danas znatno promenjena zbog napretka tehnologije i energetske elektronike.

Soft starteri zaduženi su za lagano startovanje i zaustavljanje trofaznih elektromotora

Uređaj koji se koristi za pokretanje pumpi, za smanjenje hirauličkog udara ali i mehaničkih opterećenja na remenje i koji služi kao zamena za kombinaciju koja je ranije učestalo korišćena ,,zvezda-trougao“ naziva se soft starter.  Važno je napomenuti da su početni napon, ali i vreme početka i zaustavljanja podesivi parametri. 

Kada je u pitanju princip rada soft startera treba napomenuti da on kombinuje funkcije mekog starta i kočenja sa zaštitom mehanizama i motora, ali i komunikacije sa sistemima automatizacije.

Njihova glavna prednost ogleda se u tome što soft starteri omogućavaju puštanje asinhronih motora sa znatno sporijim pokretanjem sa jedne strane dok sa druge strane omogućava i značajno smanjeno mehaničko opterećenje. 

Osim toga ostale prednosti soft startera odnose se takođe na određena smanjenja i to na smanjenje vibracija transportne trake, zatim hidrauličnog udara u cevima, proklizavanja pogonskog remena, te opterećenja električne mreže i na kraju smanjenja mehaničkih opterećenja na pogonskim elementima (kao što su zupčanici, lanci, spojnice). 

Uz sve to soft starteri značajno mogu povećati vek trajanja elektromotora ali i aktuatora koji rade na osovini ovog motora. 

 Šta mogu biti uzroci pregrejavanja?

Jedan od najčešćih kvarova koji se može desiti na elektromotorima jeste pergrejavanje koje može imati različite uzroke ali i posledice. 

Najčešći faktori rizika koji dovode do pregrejavanja odnose se na neprihvatljiv rad u smislu nepravilnog rukovanja, preteranom opterećenju ili izlaganje mehaničkim naprezanjima poput udaraca, vibracija i sl. Korozija koja se javlja kao posledica čestih i naglih promena temperature i visoke vlažnosti može biti jedan od faktora rizika takođe. A jedan od faktora može biti i nepoštovanje pravila kada je ugradnja, transport i skladištenje u pitanju. 

Redovno pregledati motor i vršiti adekvatno čišćenje može smanjiti ove rizike, posebno mogućnost od začepljenja ventilacionih kanala. 

Strunjčaci kažu da je najbolja preventivna mera za smanjenje rizika od pregrejavanja puko pridržavanje i poštovanje radnih pavila

Asinhroni motor je jedan od najviše korićenih u praksi

Kada je u pitanju motor na naizmeničku struju može se reći da tu ova vrsta prednjači. Koriste se u brojnim industrijama za izvršenje najraznovrsnijih zadataka. 

Njihova glavna prednost ogleda se u jednostavnoj konstrukciji i jeftinom ali pouzdanom radu, te širokoj praktičnoj upotrebi. 

Brzina rotacije za ove motore može biti promenljiva u zavisnosti od namene i opterećenja. Ako za primer uzmemo asinhorni motor sa četiri pola (dva para polova) koji ima frekvenciju mreže od 50Hz imaće radnu brzinu oko 23-24 obrtaja u sekundi što bi iznosilo 1440 obrataja u minuti. 

 






Srodni tekstovi:


Iskustva vlasnika sa izgradnjom montažne kuće i životom u istoj

Kupili ste plac i sada je vreme da počnete da pravite kuću? Dvoumite se oko izgradnje klasične i mon...

Detaljnije

VAŠE KUPATILO – VAŠA INTIMA!

Bez obzira na površinu kupatilskog prostora kojim raspolažu, mnogi ljudi jednostavno ne biraj...

Detaljnije

Kako izabrati ginekologa?

Reproduktivno zdravlje je ključan faktor za svaku ženu i za njen psiho- fizički mir. Jako je važno b...

Detaljnije

Na šta se sve odnosi crna hronika koja se prati u medijima?

Veliki broj naslova, sadržaja, tema i kategorija vesti svakodnevno se može videti u medijima, kao i ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS