Nekoliko saveta za održavanje dvorišta tokom zime


Život Život

Zima donosi sa sobom predivne prizore, ali istovremeno i izazove za održavanje dvorišta. Kako temperature padaju, biljke i celokupno dvorište zahtevaju posebnu pažnju kako bi preživeli oštre uslove. 

Uprkos izazovima, postoji nekoliko ključnih saveta koji mogu pomoći vlasnicima da održe svoje dvorište u najboljem mogućem stanju tokom hladnih zimskih meseci. 

Od pripreme biljaka do održavanja staza, pravilna briga tokom zime može obezbediti atraktivan i čist eksterijer, i na taj način sami sebi pružite uživanje u svom dvorištu čak i tokom najhladnijih meseci.

Čišćenje i održavanje staza i površina

Čišćenje i održavanje staza i površina je verovatno i najbitnija stavka kada je u pitanju održavanje dvorišta tokom zime. Redovno čišćenje snega, leda i lišća sa staza i drugih površina smanjuje rizik od nezgoda i oštećenja. Upotreba soli ili drugih hemijskih sredstava za topljenje leda može biti efikasna, ali treba biti oprezan pri upotrebi kako ne bi došlo do oštećenja betonskih ili drugih površina. 

Takođe je važno redovno popravljati oštećenja ili pukotine pre nego što stigne zima, kako bi se sprečila veća oštećenja usled smrzavanja i otapanja leda. Postavljanje zaštitnih folija na staze, kao i bacanje soli takođe može pružiti dodatnu zaštitu od klizanja. Koristite lopate i metle kako biste razbacali sneg sa staza ili neke sofisticarinije mašine poput freze za sneg kako biste brže i lakše očistili sve površine od snega i leda.

Pravilno održavanje podrazumeva i čišćenje od lišća, grančica i drugih materijala koji mogu dovesti do klizanja ili stvaranja opasnih površina. 

Priprema biljaka za zimu

Biljke zahtevaju pravilnu pripremu pred zimu, kako bi se osigurale da prežive hladne temperature i nepovoljne vremenske uslove. Pravilno orezivanje biljaka je od vitalnog značaja jer pomaže u uklanjanju oštećenih ili bolesnih delova, što omogućava biljkama da usmere svoju energiju na zdrav rast i razvoj tokom zime.

Dodavanje sloja malča oko korena biljaka štiti ih od niskih temperatura, održavajući optimalnu temperaturu zemlje i sprečavajući izloženost korenja hladnoći. Takođe, primena zaštitnih barijera od tkanine može biti korisna za osetljive biljke, pružajući im dodatnu zaštitu od oštrog vetra i niskih temperatura. 

Uz to, zalivanje biljaka pre nego što dođe prvi sneg pomaže im da prežive zimu, jer vlažnost zemlje omogućava bolje zadržavanje toplote i održava optimalnu hidrataciju korena.

Koristite prirodne materijale kao što su suvo lišće ili slama kao dodatni sloj oko biljaka, jer na taj način možete dodatno da zaštite korenje od ekstremnih temperatura. Takođe, premeštanje saksija sa osetljivim biljkama u zatvoren ili zaštićen prostor može biti od ključnog značaja, posebno u regionima sa vrlo niskim temperaturama. 

Praćenjem stanja biljaka tokom zime i prilagođavanjem načina nege prema specifičnim potrebama različitih vrsta biljaka, osiguraćete cvetanje u punom sjaju kada vreme ponovo otopli, a i produžićete im životni vek.

Održavajte alat za čiščenje

Redovno održavanje alata tokom zime i ne dozvoljavanje da se naslage snega natalože na metal, uticaće na produženje njihovog radnog veka i očuvanje funkcionalnosti. Pravilno čišćenje alata nakon upotrebe važno je kako bi se uklonile i dodatne naslage prljavštine, vlage i drugih materija koji mogu dovesti do korozije i oštećenja. 

Redovna podmazivanja pokretnih delova kao što su šarke, zupčanici i lanci smanjuju trenje i habanje, čime se osigurava glatko i efikasno funkcionisanje alata tokom zime.

Takođe se potrudite da redovno proveravate stanja baterija ili motora, jer hladne temperature mogu uticati na njihovu efikasnost i trajanje. Redovno punjenje ili zamena starih baterija može sprečiti prekide u radu i omogućiti neprekidan rad mašina. 

Takođe, čuvajte alat na suvom i zaštićenom mestu od vlage i hladnoće kako biste izbegli koroziranje i oštećenje alata. Upotreba zaštitnih navlaka ili kutija takođe može pomoći u njihovom očuvanju tokom hladnih zima.

Redovno proveravanje oštrica alata poput makaza, testera ili kosilica takođe je neophodno jer oštećene ili tupe oštrice mogu narušiti efikasnost rada alata i oštetiti biljke. Oštrenje ili zamena oštrica pre nego što dođe zima može obezbediti da alati budu spremni za upotrebu kada temperature počnu da se penju. 

Pravilno održavanje alata ne samo da osigurava njihovu dugovečnost, već i smanjuje rizik od nesreća ili oštećenja prilikom korišćenja, čime se olakšava održavanje dvorišta tokom zimskih meseci.

Održavanje pravilne drenaže za sprečavanje zaleđivanja

Održavanje pravilne drenaže od izuzetne je važnosti tokom zimskih meseci kako bi se sprečilo zaleđivanje i stvaranje opasnih površina. Jedan od prvih koraka je redovno čišćenje oluka i kanalizacionih cevi kako bi se osiguralo da voda može nesmetano da otiče. 

Uklanjanjem lišća, grana i ostalih prepreka iz oluka omogućićete slobodan protok vode i sprečiti stvaranje leda. Takođe, provera nagiba terena i prilagođavanje drenažnih sistema kako bi se sprečilo zadržavanje vode na određenim mestima je izuzetno važno.

Postavljanje odvodnih cevi ili kanala na mestima na kojima je to najpotrebnije kako bi se usmerio višak vode daleko od staza i površina takođe može biti efikasna mera. Redovno proveravanje i čišćenje odvodnih sistema, kao što su slivnici i kanali oko dvorišta, takođe je neophodno kako se voda ne bi zadržavala i stvarala ledene površine. 

Pravilna drenaža ne samo da sprečava zaleđivanje, već i štiti strukture i infrastrukturu dvorišta od dugoročnih oštećenja koja mogu nastati usled zadržavanja viška vode tokom zime.

Poštovanjem svih navedenih mera, provešćete ovu zimu, ali i svaku narednu u savršenoj lepoti vašeg dvorišta.






Srodni tekstovi:


Stiže zima – kako spremiti imunitet?

Zima, nažalost, donosi više od samo snega, praznika i računa za grejanje – zima takođe donosi bolest...

Detaljnije

Malč kao najbolji supstrat za biljke

Kada cveće loše napreduje, kada bilje zastajkuju u svom daljem razvoju, a drveće ne lista i n...

Detaljnije

Saveti za Odabir Savršenog Krovnog Kofera za Vaš Automobil

Krovnim koferima, takođe poznatim i kao krovne kutije ili nosači, pružaju dodatni prostor za va&scar...

Detaljnije

Kad vam Beograd postane preskup, iznajmite stan u Obrenovcu

Da li znate kolika je cena kvadratnog metra jedne prosečne nekretnine u Beogradu? Da li znate kolika...

Detaljnije
Copyright © 2018 Srbija-EU. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS